Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο μυστηριώδης θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον αήττητο Μακεδόνα βασιλιά που πέθανε στο κρεβάτι

  Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε σε ηλικία 32 ετών, λατρευόταν ως θεός, αφού ήταν ένας Μακεδόνας βασιλιάς αήττητος σε δεκάδες στρατιωτικές ...

 



Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε σε ηλικία 32 ετών, λατρευόταν ως θεός, αφού ήταν ένας Μακεδόνας βασιλιάς αήττητος σε δεκάδες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Είχε κατακτήσει μεγάλο τμήμα της Ανατολής και κατέληξε να πεθάνει στο κρεβάτι του. Μέχρι σήμερα ο θάνατος του παραμένει μυστήριο.



Ο μυστηριώδης θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου προκαλεί συζητήσεις και διαφωνίες ακόμα και σήμερα. Σύμφωνα με ένα βαβυλωνιακό αστρονομικό ημερολόγιο, ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα κάποια στιγμή μεταξύ του απογεύματος της 10ης και της 11ης Ιουνίου 323 π.Χ.

Τα συγκεκριμένα ημερολόγια χρησιμοποιούνταν για την καταγραφή αστρονομικών παρατηρήσεων, πολιτικών γεγονότων και προβλέψεων, ακόμη και καθημερινών αναφορών, όπως τα καιρικά φαινόμενα και οι τιμές των εμπορευμάτων.


Το βαβυλωνιακό αστρονομικό ημερολόγιο που καταγράφει τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πηγή: Wikipedia

Οι πιθανές αιτίες θανάτου

Η τελευταία ημέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πιθανότατα πέρασε στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β’, του δεύτερου νεοβαβυλωνιακού αυτοκράτορα. Το σώμα του φέρεται να άρχισε να αποσυντίθεται έξι ημέρες μετά τον θάνατό του. Το 1998, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ δημοσίευσε μια έκθεση που έδειχνε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε από τυφοειδή πυρετό, μια κοινή ασθένεια στη Βαβυλώνα.

Τις εβδομάδες πριν από τον θάνατό του, ο Μέγας Αλέξανδρος φέρεται να εμφάνισε διάφορα συμπτώματα που ταίριαζαν με τη μολυσματική ασθένεια, όπως ρίγη, πυρετό, εξάντληση και ιδρώτα.

Επίσης ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν θα μπορούσε να είχε πεθάνει από ελονοσία, μια άλλης κοινής ασθένεια της εποχής σε εκείνη την περιοχή. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έπασχε από το σπάνιο σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ, το οποίο προκλήθηκε όταν αρρώστησε με τύφο.

Αυτό το σύνδρομο εκδηλώνεται με ξαφνική μυϊκή αδυναμία και πλήττεται το νευρικό σύστημα. Ο τυφοειδής πυρετός μπορεί να προκαλέσει και ακούσια παράλυση και ο ασθενής να φαίνεται νεκρός πολύ πριν πεθάνει στην πραγματικότητα. Με δεδομένη την «ζωντανή» εμφάνιση του Μεγάλου Αλέξανδρου για ημέρες μετά τον αναφερόμενο θάνατό του, αυτή φαίνεται να είναι η πιο πιθανή αιτία θανάτου του.
Ο θάνατος και η θλίψη

Στο άκουσμα του θανάτου του, οι Μακεδόνες έκλαψαν δημόσια και μπήκαν σε περίοδο πένθους. Δεδομένου ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είχε κατακτήσει την αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών, πολλοί υπήκοοι της αυτοκρατορίας υποχρεώθηκαν να ξυρίσουν το κεφάλι τους σε ένδειξη πένθους.

Η Σισύγαμβη, η μητέρα του Δαρείου Γ’ της Περσίας, το βασίλειο του οποίου είχε κατακτήσει ο Μέγας Αλέξανδρος απελπίστηκε. Ο Αλέξανδρος την είχε αιχμαλωτίσει στην μάχη της Ισσού, αλλά την είχε σαν μάνα του κι εκείνη του είχε αφοσιωθεί. Η Σισύγαμβη δεν μπορούσε να αποδεχτεί τον πρόωρο θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τελικά φέρεται να αυτοκτόνησε.

Παρά το γεγονός ότι πέθανε σε ηλικία 32 ετών, ο Μέγας Αλέξανδρος άφησε μια τεράστια κληρονομιά για τους επόμενους αιώνες. Μέχρι σήμερα, οι ιστορικοί συζητούν συχνά τα αίτια του θανάτου του, ενώ έχουν ανακύψει και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Γλυπτό απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρου στην Μάχη της Ισσού. Πηγή: Wikipedia

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Οι ιστορικοί έχουν προτείνει πολλές θεωρίες για το πώς πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος. Ορισμένοι λένε ότι είναι πιθανό να πέθανε από ηπατική νόσο εξαιτίας του αλκοόλ ή πυρετό. Κάποιοι άλλοι έχουν κάνει πιο σκοτεινές θεωρίες όπως ότι ο Μακεδόνας βασιλιάς δηλητηριάστηκε.

Πράγματι αρκετοί θα μπορούσαν να τον έχουν δηλητηριάσει. Κάποιοι πιστεύουν ότι μία από τις συζύγους του ή κορυφαίοι στρατηγοί του τον δηλητηρίασαν. Άλλοι πιστεύουν ότι ήταν ο νόθος ετεροθαλής αδελφός του. Όλοι αυτοί είχαν πρόσβαση στον Μέγα Αλέξανδρο, το φαγητό και το ποτό του.

Μια άλλη θεωρία θέλει τον Μέγα Αλέξανδρο να υπέκυψε στον πυρετό του Δυτικού Νείλου ή την οξεία παγκρεατίτιδα, οι οποίες ήταν συνήθεις ασθένειες της εποχής.

Έργο του 19ου αιώνα δείχνει το βάθρο στο οποίο τοποθετήθηκε το φέρετρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με βάση την αφήγηση του Διόδωρου. Πηγή: Wikipedia

Η προφητεία για τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμη πιο εξωφρενικές αντιλήψεις που έχουν περάσει στην επικρατούσα άποψη, όπως η προφητεία του Καλάνου. Ο Κάλανος ήταν αυτό που οι Έλληνες αποκαλούσαν γυμνοσοφιστής, ένα όνομα που δόθηκε σε αρχαίους Ινδούς φιλοσόφους που ακολουθούσαν ασκητισμό. Ο ασκητισμός ορίζεται ως ένας τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από αποχή, από τις αισθησιακές απολαύσεις, ή ακόμα και από την τροφή και την ένδυση, για την επίτευξη πνευματικών στόχων ή μιας ανώτερης πνευματικής δύναμης.

Αφού αποφάσισε ότι θα προτιμούσε να πεθάνει παρά να ζήσει σε μια εξασθενημένη ή ανάπηρη κατάσταση, ο Κάλανος αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του αυτοπυρπολούμενος. Η αυτοπυρπόληση θεωρείται η υπέρτατη θυσία: να βάζει κανείς φωτιά στον εαυτό του και να καίγεται μέχρι θανάτου. Αλλά πριν από τον θάνατό του, τα τελευταία λόγια του προς τον Μέγα Αλέξανδρο ήταν: «Θα συναντηθούμε στη Βαβυλώνα».

Ωστόσο, ο Αλέξανδρος δεν είχε σχέδια να πάει στη Βαβυλώνα. Μόνο μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου οι άνθρωποι που είχαν γνωρίσει και τους δύο συνειδητοποίησαν ότι ο Κάλανος είχε προφητεύσει τον θάνατο του Μακεδόνα βασιλιά.

Κανείς δεν γνωρίζει που έχει ταφεί

Μέχρι σήμερα, ο θάνατος του Αλεξάνδρου παραμένει ένα μυστήριο, όπως και ο τόπος της τελικής του ανάπαυσης. Οι θρύλοι λένε ότι ο τελικός τόπος ταφής του θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε, από αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους στη Μέμφιδα, ένα μαυσωλείο στην Αλεξάνδρεια, ή ακόμη και να βρίσκεται σε μια κρύπτη κάτω από μια παλαιοχριστιανική εκκλησία.

Τα μυστήρια που τυλίγουν το τέλος του μεγάλου πολεμιστή είναι τόσα πολλά και άλυτα, που η ζωή του και ο θάνατός του έχουν γίνει πολλές φορές θέμα στον κινηματογράφο και την μικρή οθόνη. Χθες έκανε πρεμιέρα στο Νetflix μια ολοκαίνουργια ιστορική δραματική σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων, για τον Μεγάλο Αλέξανδρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.