Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν ναό, που ήταν κτισμένος πάνω σε έναν, άλλον θαμμένο ναό, κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε μια αρχαία πόλη των...
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν ναό, που ήταν κτισμένος πάνω σε έναν, άλλον θαμμένο ναό, κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε μια αρχαία πόλη των Σουμερίων. Ο πιο πρόσφατος ναός χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Είναι ελληνιστικός και οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο.
Αντίγραφο του ελληνιστικού ναού στο Girsu αφιερωμένο στον Ηρακλή και το Ningirsu που έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Φωτό: The Girsu Project και artefacts-berlin.de«Δείχνει ότι οι κάτοικοι της Βαβυλωνίας τον [τέταρτο] αιώνα π.Χ. είχαν μια τεράστια γνώση της ιστορίας τους. Η κληρονομιά των Σουμέριων ήταν ακόμα πολύ ζωντανή», δήλωσε ο Rey. Οι αρχαιολόγοι, κατά την εξερεύνηση του χώρου του διπλού ναού, ανακάλυψαν μια ασημένια δραχμή (αρχαίο ελληνικό νόμισμα) που ήταν θαμμένη κάτω από έναν βωμό ή ιερό, μαζί με ένα τούβλο με την επιγραφή των δύο αδελφών.
Ο Rey σημειώνει ότι η επιγραφή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς έχει το όνομα της Βαβυλώνας γραμμένο στα αραμαϊκά και στα ελληνικά. Σημειώνει ότι το όνομα πρέπει να επιλέχθηκε ως τελετουργικός τίτλος, λόγω των συμβολικών του νοημάτων και του αρχαϊστικού του τόνου. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το όνομα, το οποίο ήταν Adadnadinakhe, ήταν εξαιρετικά σπάνιο.
Ο ναός και ο Μέγας Αλέξανδρος
Η επιγραφή παραπέμπει επίσης στον Δία, ο οποίος συνήθως αναπαρίσταται με έναν αετό και έναν κεραυνό. Το μοναδικό νόμισμα που βρέθηκε παρουσίαζε και τα δύο σύμβολα. Ο Rey σημειώνει επίσης ότι ο Δίας αναγνώρισε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν γιος του μέσω του μαντείου του Άμμωνος, Αυτό καθιστά τον Δία τον “δωρητή αδελφών” λόγω του αδελφικού δεσμού που επιβεβαιώθηκε τόσο μεταξύ του Ηρακλή όσο και του Αλέξανδρου.
Ο Rey καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανάμειξη των ενδείξεων της αλεξανδρινής παρουσίας, δείχνει πως ο Μέγας Αλέξανδρος θα μπορούσε να έχει ενεργό και άμεσο ρόλο στην επανίδρυση του ναού ή ότι ο ναός κτίστηκε στην μνήμη του Μακεδόνα ηγεμόνα μετά τον πρόωρο θάνατό του.
Εκτός από τα αντικείμενα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν προσφορές που παραδοσιακά δίνονταν έπειτα από μάχες. Περιλάμβαναν πήλινα ειδώλια στρατιωτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.