Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ελληνική Αεράμυνα και το μέλλον της, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής στο ESSI της Ευρώπης

  defence-point.gr_Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 υπενθύμισε στην Ευρώπη ότι μετά από περίπου 80 χρόνια ο πόλεμος ε...

 



defence-point.gr_Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 υπενθύμισε στην Ευρώπη ότι μετά από περίπου 80 χρόνια ο πόλεμος επέστρεψε στην ήπειρο. Ως συνέπεια, όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει τον επανεξοπλισμό τους υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου και της πιθανής άμεσης εμπλοκής ευρωπαϊκών χωρών. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 13 Οκτωβρίου 2022, υπογράφτηκε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU – Memorandum of Understanding) για την δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αεράμυνας. Ονομάστηκε European Sky Shield Initiative – ESSI (σε ελεύθερη μετάφραση «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ασπίδας του ουρανού»), και ως απώτερο σκοπό έχει τη δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου αεράμυνας, με συστήματα που θα μπορούν να αναχαιτίσουν στόχους (πρωτίστως βαλλιστικούς πυραύλους νέας γενεάς) σε μικρά, μεσαία και μεγάλα βεληνεκή.



Γράφει ο ΟΔΗΓΟΣ ΕΔΑΦΟΥΣ

Τα τελευταία δύο χρόνια πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν προσχωρήσει στην πρωτοβουλία ESSI, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Δανία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σλοβενία και η Βουλγαρία, και με πιο πρόσφατα μέλη την Ελλάδα και η την Τουρκία. Οι προαναφερθείσες χώρες πρόκειται να συνεργαστούν για την κοινή αγορά αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων, έτσι ώστε να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας.

Οι Γερμανία, Εσθονία, Λετονία και Σλοβενία προχώρησαν στην αγορά του μεσαίου βεληνεκούς αντιαεροπορικού οπλικού συστήματος IRIS-T SLM, του οποίου οι παραδόσεις αναμένονται το επόμενο έτος, ενώ τον προηγούμενο μήνα αρκετές χώρες που επιχειρούν με μεσαίας – μεγάλης εμβέλειας συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, μέσω της Υπηρεσίας Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ, την NSPA (Support and Procurement Agency), σύναψαν σύμβαση για 1.000 βλήματα Patriot GEM-T (Guidance Enhanced Missile-Tactical), τα οποία θα παραχθούν από την κοινοπραξία COMLOG Gesellschaft für Logistik mbH που εδρεύει στο Schrobenhausen της Γερμανίας και την οποία έχουν συστήσει η αμερικανική εταιρεία RTX (πρώην Raytheon) και η γερμανική εταιρεία MBDA Germany με τον κάθε εταίρο να κατέχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το τρίτο οπλικό σύστημα που συμμετέχει στην ESSI είναι το ισραηλινής προέλευσης και παραγωγής Israel Aerospace Industries (IAI) Arrow-3, το οποίο θα αγορασθεί από τη Γερμανία στο πλαίσιο σύμβασης ύψους 3,5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ για να καλύψει τις ανάγκες της για μεγάλης εμβέλειας αντιβαλλιστική προστασία (ABMD – Anti-Ballistic Missile Defence).


Από τα προαναφερθέντα συστήματα, το Patriot αποτελεί την ραχοκοκαλιά της αεράμυνας των ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών χωρών και μελών του NATO για πολλά χρόνια, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του και την αποτελεσματικότητα του μέσω της χρήσης του σε πολλές ένοπλες συγκρούσεις. Ας σημειωθεί ότι σε ελληνική υπηρεσία το Patriot, συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια σε υπηρεσία (εντάχθηκε το 1999) και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ώστε να διατηρήσει και στο μέλλον την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του.

Ωστόσο, αποτελεί αρκετά ακριβό οπλικό σύστημα, τόσο για την αγορά όσο και για την συντήρηση του, το οποίο σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τις απειλές των προηγούμενων δεκαετιών. Παρά τις αναβαθμίσεις τόσο του συστήματος όσο και των βλημάτων του, δεν δύναται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σύγχρονα βαλλιστικά και πολυηχητικά βλήματα, όπως αποδεικνύεται στον πόλεμο της Ουκρανίας, γι’ αυτό και η πρωτοβουλία ESSI, θα μπορούσε και θα έπρεπε να συμπεριλάβει ένα πιο προσιτό οικονομικά αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα για τα μεσαία έως μεγάλα βεληνεκή, με σύγχρονη σχεδίαση και ενσωμάτωση τεχνολογιών που θα επιτρέπουν να αντιμετωπίσει τις απειλές του σύγχρονου πεδίου της μάχης.

Ένα τέτοιο αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα θα μπορούσε να είναι το BARAK MX, ισραηλινής προέλευσης και κατασκευής της IAI, που μπορεί να καλύπτει βεληνεκή από 35 έως 150 χιλιόμετρα. Σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παρούσες αλλά και τις μελλοντικές απειλές, με αρθρωτή (σπονδυλωτή) διαμόρφωση και είναι ικανό να διασυνδέεται με κάθε σύστημα αεράμυνας, Διοίκησης και Ελέγχου (C2 – Command and Control), ζεύξης δεδομένων (TDL: Tactical Data Link), αλλά και με το ARROW-3 (κατασκευάζονται και τα δύο από την ΙΑΙ). Με το έξυπνο σύστημα εκτοξευτών του (MX Smart Launcher), το BARAK MX μπορεί να εκτοξεύσει βλήματα με βεληνεκή από 35 έως 150 χλμ. (MR: 35 χλμ.,. Long Range – LR: 70 χλμ., Extended Range – ER: 150 χλμ.) από τον ίδιο εκτοξευτή (οκτώ βλήματα ανά εκτοξευτή), ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει πολλαπλές επιθέσεις κορεσμού αποτελεσματικά, με το κατάλληλο βλήμα ανά κατηγορία στόχου.

Επιπρόσθετα αποτελείται από λίγα υποσυγκροτήματα, εν συγκρίσει με τα σύγχρονα αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα, ώστε να εξασφαλίζει μειωμένες τιμές πρόσκτησης και απαρτίων, απαιτεί περιορισμένο αριθμό προσωπικού για τη λειτουργία του και επιτρέπει στους χρήστες του να το διαμορφώσουν ανάλογα με τις ανάγκες τους μέσω της ευέλικτης διαμόρφωσης του. Στο σημείο αυτό να υπενθυμιστεί, ότι οι ισραηλινές λύσεις απασχολούν εδώ και αρκετό καιρό     τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Μια χώρα που αποτελεί μέλος της πρωτοβουλίας ESSI και η οποία θα μπορούσε να συνδυάσει τη μελλοντική χρήση του BARAK MX με το Patriot είναι η Ελλάδα, καθώς ήδη επιχειρεί έξι μοίρες (πυροβολαρχίες) Patriot με τη Πολεμική Αεροπορία. Τυχόν προμήθεια του συστήματος BARAK MX για την αντιαεροπορική / αντιβληματική / αντιβαλλιστική κάλυψη περιοχών υψηλής αξίας, αλλά και απομακρυσμένων νησιών (μέσω των έξυπνων εκτοξευτών του), εναντίον όλων των σύγχρονων απειλών, με συνδυασμένη χρήση του Patriot, θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό συνδυασμό για την ελληνική αεράμυνα, εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της τουρκικής βαλλιστικής απειλής.



Ιδιαίτερα δε η δυνατότητα των εκτοξευτών του BARAK MX να εκτοξεύουν, χωρίς οποιαδήποτε τροποποίηση, βλήματα με βεληνεκή από 35 έως 150 χλμ., θα επιτρέψει την συνολική αναζωογόνηση της ελληνικής αεράμυνας μικρού και μέσου βεληνεκούς, τόσο στην αρχιπελαγική όσο και την ηπειρωτική χώρα. Δυστυχώς, τα υφιστάμενα οπλικά συστήματα είτε λόγω ηλικίας (Improved HAWK PIP III) είτε λόγω ηλικίας και διακοπής της εφοδιαστικής υποστήριξης από τον κατασκευαστή (περίπτωση των ρωσικής προέλευσης OSA-AKM και TOR-M1), αντιμετωπίζουν προβλήματα έναντι της παρούσας απειλής και πόσο μάλλον της μελλοντικής εξέλιξης αυτής.

Η διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο συστημάτων μπορεί επίσης να αναληφθεί από την ελληνική αμυντική βιομηχανία (υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο, η IAI απέκτησε την κυριότητα της INTRACOM DEFENSE-IDE) και η τεχνογνωσία της να μεταδοθεί σε άλλες χώρες του ESSI ή διεθνώς, οι οποίες θα επιχειρούν τον συνδυασμό BARAK MX και Patriot. Επίσης, η μελλοντική διασύνδεση των προαναφερθέντων οπλικών συστημάτων με το αντιβαλλιστικό σύστημα μεγάλης εμβέλειας Arrow-3, θα καλύψει τόσο τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, όσο και μεγάλο κομμάτι των Βαλκανίων, θωρακίζοντας τη Νότια Ευρώπη όσο και την ευαίσθητη Νότια Πτέρυγα (South Flank) του ΝΑΤΟ.



Βολή με σύστημα ARROW 3

Δηλαδή, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να πάψει να λειτουργεί, επιτέλους, ως απλός «αγοραστής» οπλικών συστημάτων αλλά να πρωταγωνιστήσει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια προσφέροντας το σύστημα BARAK MX ως πλήρως διαλειτουργικό με τα Arrow-3 και Patriot, καλύπτοντας τις ανάγκες αεράμυνας έναντι όλων των σύγχρονων απειλών, με μέγιστη παράλληλη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η ένταξη της οποίας εκ νέου στον χάρτη, είναι διακηρυγμένος κυβερνητικός στόχος, ο οποίος μάλιστα χαίρει διακομματικής συναίνεσης.

Σε εθνικό επίπεδο δε, η ολοκλήρωση των προαναφερθέντων οπλικών συστημάτων με τους αισθητήρες και τα αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα των τριών υπό ναυπήγηση φρεγατών τύπου FDI-HN (σ.σ. ένα θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί αναλυτικά και εμφατικά το DP αναδεικνύοντας τη σημασία του) και σε μελλοντικό χρόνο, ενδεχομένως, των φρεγατών Constellation (εφόσον το πρόγραμμα προχωρήσει) σε ένα ενιαίο, πολυστρωματικό, δικτυοκεντρικό σύστημα αεράμυνας θα διασφαλίσει την προστασία έναντι του συνόλου των απειλών. Και σε στην επίτευξη αυτού του στόχου, η εθνική βιομηχανική και τεχνολογική βάση μπορεί να διαδραματίσει κύριο ρόλο.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.