Η… αποκάλυψη κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, ότι η επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ” (ASPIDES) της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την αποστολή ναυτικών μονάδω...
Η… αποκάλυψη κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, ότι η επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ” (ASPIDES) της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την αποστολή ναυτικών μονάδων στην Ερυθρά για την προστασία μιας γεωστρατηγικής σημασίας θαλάσσιας οδού, κρίσιμης για την ευρωπαϊκή οικονομία και την… “εισαγόμενη ακρίβεια”, είχε “γλωσσολογικό” παρασκήνιο, μάλλον ήγειρε περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία απάντησε. Παράλληλα, θύμισε και γνωστό ανέκδοτο, με επίκεντρο -εκλιπόντα πλέον- προβεβλημένο μεγαλοεπιχειρηματία του ασφαλιστικού κλάδου, το όνομα του οποίου… δεν προσφερόταν για μπίζνες στο Ηνωμένο Βασίλειο! Το θέμα μπορεί να μοιάζει χιουμοριστικό. Όπως όμως θα καταδειχθεί στη συνέχεια, οι διαστάσεις που μπορούν να δοθούν… εξαντλούν όλη τη σοβαρότητα.
Σχολιάζει ο ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά, ως Ελλάδα κατορθώσαμε να δώσουμε σε άλλη μία επιχείρηση ελληνικό όνομα! Η προηγούμενη ήταν η “Επιχείρηση Ειρήνη” (Operation IRINI) που ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2020 και στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ (CSDP: Common Security and Defense Policy), στόχο είχε να επιβάλει εξοπλιστικό εμπάργκο στη Λιβύη, εξαιτίας του δεύτερου εμφυλίου στη χώρα. Είχε προηγηθεί άλλη μια ελληνική ονομασία, αυτή της “επιχείρησης ΑΓΗΝΩΡ” (Operation Agénor), της κοινή αποστολής επιτήρησης υπό γαλλική ηγεσία της Γαλλίας που ξεκίνησε το 2019 και εστιάζει στον Κόλπο του Άντεν, στο Στενό του Ορμούζ και σε τμήμα της Αραβικής Θάλασσας. Υπενθυμίζεται, ότι το στρατηγείο της νέας επιχείρησης “Ασπίδες”, επίσης μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς, θα φιλοξενηθεί στην 1η Στρατιά (European Union Operation Headquarters /EU-OHQ) στη Λάρισα.
Εάν η επιχείρηση ονομαζόταν “ΑΣΠΙΔΑ”, στον ενικό, ανέφερε ο κυβερνητικός παράγοντας, στην αγγλική θα μεταφερόταν ως “ASPIS“, όνομα το οποίο εάν χωριζόταν (AS-PIS), έστω ανορθόγραφα, θα δημιουργούσε προϋποθέσεις γενικευμένου τρολαρίσματος στα αγγλοσαξονικά -τουλάχιστον- κοινωνικά δίκτυα! Για τον λόγο αυτό, υποτίθεται πως επελέγη ο πληθυντικός “ASPIDES”. Υπάρχει ενδεχόμενο όμως, να ειπώθηκε υπό τύπον αστειότητας, καθώς οι “ασπίδα” στα αγγλικά δεν μεταφέρεται ως “Aspis”, αλλά είτε ως “Shield” είτε κατά το ελληνικότερον ως “Aspide”. Άρα, λύση υπήρχε εάν υποτεθεί ότι όντως ετέθη θέμα… κακόβουλης ερμηνείας του “ASPIS” από τους καθ’ έξη χιουμορίστες των κοινωνικών δικτύων!
Κατά συνέπεια, μάλλον ως πιο λογική ερμηνεία θα πρέπει να θεωρηθεί αφενός η χιουμοριστική διάθεση του κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα και αφετέρου, ότι πραγματική αιτία πίσω από την υιοθέτηση του “ASPIDES” στον πληθυντικό, είναι η επιθυμία να τονιστεί η διαφορετικότητα της ευρωπαϊκής προσέγγισης στο πρόβλημα σε σύγκριση με την αμερικανική! Διότι μπορεί να μην υπάρχει διαφωνία στην ανάγκη αντιμετώπισης της απειλής των ανταρτών Χούθι που εδρεύουν στην Υεμένη, όμως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν ειλικρινά, μήπως η κατάσταση εκτραπεί και καταλήξει σε επιθετική ενέργεια σε βάρος του… σπόνσορα των Χούθι, του σιιτικού Ιράν!
Εξάλλου, σύμπτωση απόψεων παρατηρείται και στο ότι οι Χούθι της Υεμένης, θα πρέπει να ενταχθούν στον “άξονα αποτροπής” που χτίζει με συνέπεια επί πολλά έτη το Ιράν, στον οποίο πρέπει να προστεθεί η Χαμάς που έδρευε… μέχρι πρόσφατα στη Γάζα και η Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο. Οι Ιρανοί προσπαθούν να αποθαρρύνουν τις σκέψεις εξαπόλυσης επίθεσης εναντίον της πυρηνικής τους υποδομής από τους Ισραηλινούς. Έχουν κάθε λόγο να φοβούνται, ότι η όλη κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, θα μπορούσε να γεννήσει περαιτέρω εκτροπή που θα τη στοχοποιούσε…
Από τη στιγμή που η Χαμάς προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα με στόχο την αποτροπή υπογραφής στρατηγικού συμφώνου του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια κινητοποιήθηκαν και οι Χούθι, αφήνοντας ως μοναδική στρατηγική εφεδρεία την Χεζμπολάχ, όσο και να το επιθυμεί το καθεστώς των μουλάδων, δυσκολεύεται να πείσει για τη μη ανάμειξή του. Οπότε, με δεδομένη και τη μαζική στρατιωτική κινητοποίηση και παρουσία των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, πολλοί στρατηγικοί αναλυτές αυτονόητα διακρίνουν ευκαιρία ολικού ξεκαθαρίσματος, με επίθεση στο Ιράν.
Προφανώς όμως, οι συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν με ακρίβεια, ενώ πολλοί επισείουν και το ενδεχόμενο παγκόσμιας σύρραξης, μέσω της σταδιακής γεωγραφικής επέκτασης. Εάν συνυπολογιστούν και οι εκτιμήσεις ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να αποτέλεσε και επιθυμία της Μόσχας, ως κίνηση αντιπερισπασμού και απόπειρα “αποφόρτισης” του μετώπου στην Ουκρανία, εντασσόμενος σε ένα σχέδιο γεωγραφικής επέκτασης της αστάθειας (σ.σ. να προστεθεί και η κλιμάκωση σε αρκετά εσωτερικά μέτωπα της Αφρικής), γεννάται το ερώτημα, εάν οι Βρυξέλλες επιθυμούσαν με την υιοθέτηση του “ΑΣΠΙΔΕΣ”, να υπονοήσουν αυτή τη διαφοροποίηση.
Όχι απαραίτητα ως αποτέλεσμα κοινής ανησυχίας των μελών της ΕΕ, αλλά ως κίνηση που γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ τους και καταλήγοντας στη φόρμουλα που επιτρέπει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση να ξεκινήσει… Οπότε, η εξήγηση που προσφέρθηκε από τον Έλληνα κυβερνητικού παράγοντα, θα μπορούσε να αποτελεί έναν ευφυή απόπειρα διπλωματικής συγκάλυψης της ουσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.