Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γρηγόριος Μαρασλής: Ένας σπουδαίος Έλληνας της Οδησσού... Δήμαρχος επί 16 έτη, έκανε την Οδησσό μια από τις πιο όμορφες πόλεις τις Ευρώπης.

Ηλεκτροφωτισμός, τραμ, δημοτική βιβλιοθήκη, μουσείο καλών τεχνών, βοτανικός κήπος, πτωχοκομείο, γηροκομείο, θέατρο, δημοτικό μικροβιολογικό...







Ηλεκτροφωτισμός, τραμ, δημοτική βιβλιοθήκη, μουσείο καλών τεχνών, βοτανικός κήπος, πτωχοκομείο, γηροκομείο, θέατρο, δημοτικό μικροβιολογικό εργαστήριο, πληθώρα σχολείων, παιδικοί σταθμοί, με δικά του έξοδα. Ανέγερση κτηρίου στο κέντρο της Οδησσού για να στεγάσει τη δημόσια βιβλιοθήκη. 

Σήμερα φιλοξενείται εκεί το αρχαιολογικό Μουσείο της Οδησσού. Διετέλεσε ισόβιος πρόεδρος της Ελληνικής Αγαθοεργού Κοινότητας Οδησσού, πρόσφερε στην κοινότητα την οικία του πατέρα του, όπου συνεδρίαζε η Φιλική Εταιρεία, γηροκομείο, ένα κτήριο στην οδό Πούσκιν και χορηγίες στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος. 

Με προσωπική δαπάνη ίδρυσε εκπαιδευτήρια σε Κωνσταντινούπολη, Αθήνα, Φιλιππούπολη, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και αλλού, συμβάλλοντας σημαντικά στην πνευματική ανάπτυξη του Ελληνισμού. Ίδρυσε στην Αθήνα τον εκδοτικό οργανισμό «Βιβλιοθήκη Μαρασλή» που εξέδωσε σπουδαία πρωτότυπα και μεταφρασμένα επιστημονικά, φιλολογικά και ιστορικά έργα. 

Ανέγερση του κτηρίου όπου σήμερα στεγάζεται το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο με σκοπό να στεγαστεί εκεί η «Βιομηχανική και Εμπορική Ακαδημία». Με δικές του δαπάνες ανεγέρθη ο ανδριάντας του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ στη Δημητσάνα Διοργάνωσε το 1903 την 1η Διεθνή Έκθεση Αθηνών, της οποίας υπήρξε ισόβιος πρόεδρος. 

Δώρισε πλήθος πινάκων στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος. Διέθεσε σημαντική περιουσία σε υποτροφίες για σπουδαστές. Η πλατεία των Ελλήνων στο κέντρο της Οδησσού κοσμείται με προτομή του Μαρασλή, ενώ άγαλμά του υπάρχει στην οδό Μαρασλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.