Η ημέρα της επιστροφής του Διγενή στην Αθήνα στις 17 Μαρτίου του 1959, έμεινε μοναδική στα χρονικά της πρωτεύουσας. Ελάχιστοι πήγαν...
Η ημέρα της επιστροφής του Διγενή στην Αθήνα στις 17 Μαρτίου του 1959, έμεινε μοναδική στα χρονικά της πρωτεύουσας. Ελάχιστοι πήγαν στις δουλειές τους Όλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους. Τόσο κόσμο, είχε να δα η Αθήνα από τον καιρό που υπεδέχθη ο λαός τον Βασιλέα Γεώργιο όταν επέστρεψε μετά την απελευθέρωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αθηναίοι επληροφορήθησαν την άφιξη του Διγενή, μόνον αργά το μεσημέρι από τα παραρτήματα των εφημερίδων και τις ραδιοφωνικές εκπομπές.
Εκεί, στο Ελληνικό, υπήρχε κοσμοπλημμύρα Το βασιλικό περίπτερο του Αερολιμένος ήταν γεμάτο Από τους πρώτους κατέφθασαν η σύζυγος του Αρχηγού, η Κική Γρίβα με τον πατέρα της και συγγενείς. Λίγο αργότερα, έφθασαν ο Αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος οι υπουργοί Αβέρωφ Tσάτσος και Θέμελης οι πολιτικοί αρχηγοί Γεώργιος Παπανδρέου και Θεόδωρος Τουρκοβασίλης ο δήμαρχος Αθηναίων Παυσανίας Κατσώτας οι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΑ Σειραδάκης και Μαργαρίτης, εθναρχικοί σύμβουλοι και δημοσιογράφοι. Από τον «πύργο ελέγχου πτήσεων», οι αξιωματικοί ενημέρωναν τον αρχηγόν του ΕΑ για τηv πτήσn τnς «ντακότα» πoυ έφερνε τον Διγενή και την ακολουθία του Μέσα στο περίπτερο, η σύζυγος του Διγενή Κική, ήταν το επίκεντρον των παρευρισκομένων. Όλοι την χαιρετούσαν και υπέβαλαν τα σέβη τους. Οι δημοσιογράφοι της ζητούσαν κάποια δήλωση. Εκείνη με τρεμάμενη φωνή, είπε:
-Είμαι συγκινημένη Τα άλλα θα σας τα πει ο άνδρας μου...
Έξω από το βασιλικό περίπτερο, οι αστυνομικοί υπό την καθοδήγησιν του Διευθυντού της Αστυνομίας Αθηνών θεοδ. Ρακιντζή, είχαν σχηματίσει ζώνες ενώ άγημα της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας και η μπάντα είχαν παραταχθεί.
Σης 225 τρία «Ντακότα» διέγραψαν κύκλους στον αττικό ουρανό. Σιγά - σιγά χαμήλωναν, και κατόπιν προσγειώθηκαν. Την ίδια ώρα, μια ιαχή διέσχιζε τον αέρα – Έρχεται Ερχεται!
Απλώθηκε σιγή, Όλα τα μάτια στράφηκαν προς την πόρτα της «Ντακότα», ενώ η σύζυγος και οι επίσημοι είχαν πλησιάσει προς το αεροπλάνο.
Και τότε, στην έξοδο του αεροσκάφους εμφανίσθηκε ο θρυλικός Διγενής, ενώ χιλιάδες «φλάς» άστραφταν και κινηματογραφικά συνεργεία - ελληνικά και ξένα - απαθανάτιζαν τις σκηνές Ο Γρίβας φορούσε χακί Ενα μπερέ μπεζ με κεντημένα ασηρογάλαζα τα αρχικά της πατριωτικής οργανώ-σεως. Ήταν ντυμένος με χοντρό πουλόβερ και περισκελίδα χακί με μπότες Από τους ώμους του κρεμόταν χιαστή θήκη με τα κιάλια το περίστροφο και μια μπαλάσκα με σφαίρες. Και τότε ένα μυριόστομο ΖΗΤΩ τον υποδέχθηκε
Τα λόγια του εκαλύφθησαν από ουρανομηκείς ζητωκραυγές. Με ζωηρά βήματα επεβιβάσθη στην ανοιχτή «Κάντιλλακ» μαζί με την σύζυγο του, τον αντιστράτηγο Παπαρρόδου και τους παλαιούς συνεργάτες του συνταγματάρχες 'Ομηρο Παπαδόπουλο και Μ. Ασημακόπουλο.
Ο κάθοδος στην Αθήνα ήταν μια ανεπανάληπτη υποδοχή εθνικού ήρωος. Για πολλές ημέρες το σπίτι του στο θησείο στην οδό Νηλέως, ήταν πολιορκημένο από ξένους δημοσιογράφους και οπερατέρ, που περίμεναν υπομονετικά να καταγράψουν όλες του τις κινήσεις.
Την πρώτη ημέρα που επέστρεψε, μετά την επίσημη μεγαλειώδη υποδοχή, η οδός Νηλέως ήταν κυριολεκτικά περικυκλωμένη από δημοσιογράφους αλλά και από απλούς πολίτες που ήθελαν να τον δουν από κοντά Χλωμός, συγκινημένος, με πρόσωπο σκαμμένο από τις κακουχίες ενός σκληρού πολέμου, αλλά και με μάτια που ακτινοβολούσαν, ο Γρίβας μπήκε με κόπο στο σπίτι του. Όλα ήταν ίδια όπως τα είχε αφήσει πριν τεσσεράμισυ χρόνια, για να ριχτεί στην περιπέτεια της ΕΟΚΑ... http://koinosparanomastis.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.