Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Κίνας μάχονται στη θάλασσα, εκτοξεύοντας τα πάντα, από κανόνια μέχρι πυραύλους κρουζ έως λέιζερ. Ρωσικά κ...
Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Κίνας μάχονται στη θάλασσα, εκτοξεύοντας τα πάντα, από κανόνια μέχρι πυραύλους κρουζ έως λέιζερ. Ρωσικά και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν σκληρές αερομαχίες, με ρομποτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν ως φτερά τους. Χάκερ στη Σαγκάη και στη Silicon Valley μονομαχούν σε ψηφιακές παιδικές χαρές. Και οι μάχες στο διάστημα αποφασίζουν ποιος θα κερδίσει κάτω στη Γη.
Οι συγκρούσεις μεγάλων δυνάμεων καθόρισαν τον 20ο αιώνα: Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι στοίχισαν δεκάδες εκατομμύρια ζωές και ο Ψυχρός Πόλεμος που ακολούθησε διαμόρφωσε τα πάντα, από τη γεωπολιτική μέχρι τον αθλητισμό. Αλλά στις αρχές του 21ου αιώνα, ο διαρκής φόβος του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου φαινόταν να βρίσκεται στον ιστορικό μας καθρέφτη.
Και η ρωσική εισβολή και ο επερχόμενος πόλεμος στην Ουκρανία είναι τροχιοδεικτικά μιας ζοφερής πορείας. Άλλωστε δεν χρειάστηκε μεγάλη ανάλυση καθώς η δυσοίωνη προειδοποίηση ήρθε από τα χείλη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ: «Αν γίνει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, θα εμπλακούν σε αυτόν πυρηνικές δυνάμεις και θα είναι καταστρεπτικός, Η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν πραγματικό κίνδυνο, αν το Κίεβο αποκτήσει πυρηνικά όπλα».
Πώς θα χωρίζονταν τα στρατόπεδα στο ενδεχόμενο του 3ου Παγκοσμίου;
Τρεις είναι οι δυνάμεις που θα αποτελούσαν αυτή τη στιγμή τον πυρήνα μιας παγκόσμιας σύρραξης. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.
Στον Ειρηνικό, οι ΗΠΑ και μια πρόσφατα ισχυρή και διεκδικητική Κίνα συμμετέχουν σε μια τεράστια κούρσα εξοπλισμών. Η Κίνα κατασκεύασε περισσότερα πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροσκάφη από οποιοδήποτε άλλο έθνος τα τελευταία χρόνια, ενώ το Πεντάγωνο μόλις ανακοίνωσε μια στρατηγική για να το «αντισταθμίσει» με μια νέα γενιά όπλων υψηλής τεχνολογίας. Ενώ η Ρωσία διεξάγει έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία.
Και στα δύο υποτιθέμενα στρατόπεδα ωστόσο υπάρχουν πλήθος αναπάντητων ερωτηματικών που θα κρίνουν τη στάση τους σε μία παγκόσμια εμπόλεμη κρίση. Το πού ακριβώς θα ξεκινήσει για παράδειγμα αλλά και τις επιμέρους σχέσεις που έχει κάθε χώρα με τον εκάστοτε εμπλεκόμενο. Στην πρόσφατη εμπόλεμη σύρραξη στην Ουκρανία, η Τουρκία για παράδειγμα είναι μεν μέλος του ΝΑΤΟ αλλά δεν δείχνει διατεθειμένη να αντιπαρατεθεί ούτε σε επίπεδο κυρώσεων ούτε στρατιωτικά με τον Πούτιν. Φυσικά το μεγαλύτερο κριτήριο για τη συμμετοχή κάποιας χώρας είναι τα γεωπολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα. Κάτι που φάνηκε και με τη στάση της Γερμανίας στην Ουκρανική κρίση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.