Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κύπρος: Αντίδραση Τουρκοκυπρίων σε μνημείο του ΟΗΕ στην ουδέτερη ζώνη

   Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, που βρίσκεται στην Κύπρο από το 1964, έστησε μνημείο στη μνήμη των γαλάζιων μπερέδων (στρατιωτών του ΟΗΕ) ...

  



Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, που βρίσκεται στην Κύπρο από το 1964, έστησε μνημείο στη μνήμη των γαλάζιων μπερέδων (στρατιωτών του ΟΗΕ) που έχασαν τη ζωή τους στην ουδέτερη ζώνη στην πρωτεύουσα Λευκωσία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 60η επέτειο της παρουσίας τους στην Κύπρο, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Ενώ η κυπριακή κυβέρνηση επαίνεσε τον ΟΗΕ, η τουρκοκυπριακή κοινότητα αντέδρασε σκληρά καθώς ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών των Τουρκοκυπρίων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι παρέμεινε θεατής των ελληνοκυπριακών επιθέσεων πριν από το 1974 και οι τουρκικές ενώσεις οργάνωσαν διαμαρτυρία μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο.



«Έπαινοι για τους Έλληνες»

Η Ειρηνευτική Δύναμη που ήρθε στην Κύπρο για 3 μήνες με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αριθμό 186 στις 4 Μαρτίου 1964, για να αποτρέψει τις συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, οργάνωσε εκδηλώσεις για την επέτειο των 60 ετών παρουσίας της στην Κύπρο.

Ο ΟΗΕ έστησε μνημείο στην ουδέτερη ζώνη στην πρωτεύουσα Λευκωσία στη μνήμη 187 στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης, οι περισσότεροι από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους λόγω ατυχημάτων και ασθενειών, γράφει το τουρκικό δημοσίευμα.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος παρευρέθηκαν στην τελετή μπροστά από το μνημείο που αποτελείται από 3 μπλε κράνη που συμβολίζουν στρατιώτες του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε γραπτή δήλωσή του, εξήρε την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ και είπε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα καταγράφονται με το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Φύλακας της κατάστασης»

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του τουρκοκυπριακού Ψευδοκράτους, επέκρινε δριμύτατα την απόφαση 186, η οποία οδήγησε στη διεθνή αναγνώριση των Ελληνοκυπρίων με το όνομα «Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι οι στρατιώτες του ΟΗΕ που ήρθαν για να προστατεύσουν τους Τουρκοκύπριους παρέμειναν σιωπηλοί στις ελληνοκυπριακές επιθέσεις πριν από την «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο το 1974, όπως γράφει η Hurriyet.

The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.