Τα μαμούθ πρέπει να ήταν από τα πιο επιβλητικά και απίθανα ζώα που έζησαν ποτέ – υποθέτω τουλάχιστον, δεν ήμουν εκεί. Πώς θα νιώθατε αν μ...
Τα μαμούθ πρέπει να ήταν από τα πιο επιβλητικά και απίθανα ζώα που έζησαν ποτέ – υποθέτω τουλάχιστον, δεν ήμουν εκεί. Πώς θα νιώθατε αν μπορούσατε να γνωρίσετε ένα ζωντανό μαμούθ; Κάποια στιγμή όσο ζούμε, αυτό το σενάριο επιστημονικής φαντασίας μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Colossal Biosciences με έδρα στο Dallas ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι παρήγαγε μια σειρά βλαστοκυττάρων Ασιατικών ελεφάντων τα οποία μπορούν να υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία για να μεταμορφωθούν σε άλλων ειδών κύτταρα που χρειάζονται για να επαναδημιουργηθεί ο μαλλιαρός γίγαντας του παρελθόντος, ή τουλάχιστον ένας ελέφαντας που μοιάζει με μαμούθ και είναι σχεδιασμένος για να ευημερεί στο κρύο.
Βιοηθικά και τεχνικά ζητήματα
Προφανώς, ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι τόσο απλό, και έχει πολλαπλές προεκτάσεις. Για όσους είναι υπέρ τέτοιων εγχειρημάτων, η επαναφορά εξαφανισμένων ειδών αποτελεί μια ευκαιρία να διορθώσει η ανθρωπότητα την ανυπολόγιστη βλάβη που έχει προκαλέσει στην πανίδα του πλανήτη, με αμέτρητα είδη ζώων να εξαφανίζονται συνεχώς. Υποστηρίζουν, ακόμα, ότι οι εξελίξεις που θα προκύψουν στο πεδίο αυτό, μπορεί να είναι ευεργετικές για τα ζώα που ζουν ακόμα στη γη μας, όπως είναι τα είδη ελεφάντων που κινδυνεύουν από εξαφάνιση.
Παρόλα αυτά, οι τεχνικές δυσκολίες που συνοδεύουν την πιθανή γέννηση ενός πραγματικού μαμούθ στις ημέρες και στον κόσμο μας, παραμένουν τιτάνιες. Και, φυσικά, προκύπτουν ερωτήματα βιοηθικής: Ποιος επιλέγει ποιο είδος θα επαναφέρουμε στη γη; Πού θα πηγαίνουν τα αναγεννημένα είδη; Θα μπορούσαν, άραγε, αυτοί οι πόροι να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά κάπου αλλού; Και πώς θα βιώσουν και θα διαχειριστούν την «επανεμφάνιση» τα ίδια τα είδη;
«Η έλλειψη γνώσης είναι αυτό που με τρομάζει περισσότερο σχετικά με την ευημερία των ζώων,» δήλωσε η Heather Browning, φιλόσοφος στο Πανεπιστήμιο του Southampton της Αγγλίας, και πρώην εργαζόμενη σε ζωολογικό κήπο
Υπαρκτή πιθανότητα ή σενάριο επιστημονικής φαντασίας;
Κατά την τελευταία εποχή των Παγετώνων, το μαλλιαρό μαμούθ βασίλευε από την Ευρασία και τη Βόρεια Αμερική μέχρι στις σημερινές μεσοδυτικές πολιτείες. Τα πλάσματα αυτά πέθαναν περίπου 4000 χρόνια πριν, και πολλά από τα πτώματά τους πάγωσαν στις παγωμένες τούνδρες που δεν διατήρησαν μόνο τα οστά τους, αλλά και τη σάρκα και τη γούνα τους, δίνοντας την ευκαιρία στους παλαιοντολόγους να συλλέξουν δείγματα DNA. Ποσότητες κρέατος διατηρήθηκαν τόσο καλά, που τουλάχιστον ένας από τους ερευνητές που ασχολήθηκαν με μαμούθ το έχει δοκιμάσει.
Το 2015, οι επιστήμονες ανέλυσαν το γενετικό αποτύπωμα των μαμούθ τόσο αποτελεσματικά, που πρακτικά παρήγαγαν έναν πιθανό οδηγό για την αναγέννησή τους. Για να δοκιμαστούν, όμως, τα όρια της εκμετάλλευσης αυτών των γονιδίων – τα οποία εξασφαλίζουν στο τεράστιο ζώο τους καμπυλωτούς του χαυλιόδοντες, τη μεγάλη ποσότητα λίπους, και το πυκνό τρίχωμά του – ο Church χρειάζεται βλαστοκύτταρα ελεφάντων τα οποία θα προσαρμοστούν ώστε να παραχθεί DNA μαμούθ και, κατ’ επέκταση, δείγματα ιστών του ζώου.
Οι επιστήμονες έχουν παραγάγει εργαστηριακά τέτοια βλαστοκύτταρα για άλλα ζώα, μεταξύ των οποίων ποντίκια, γουρούνια, ρινόκερους, ακόμα και ανθρώπους. Για χρόνια, όμως, το να βρεθούν τα κατάλληλα βλαστοκύτταρα για να δοκιμαστούν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τα κρύα κλίματα παρέμενε ιδιαίτερα δύσκολο, μεταξύ άλλων γιατί η δυνατότητα των κυττάρων των ελεφάντων να αποφύγουν τον καρκίνο καταστούσε προβληματικό τον επαναπρογραμματισμό τους.
Η Colossal ανακοίνωσε ότι έχουν παραχθεί τα βλαστοκύτταρα που χρειάζονται μέσω της καταστολής των αντικαρκινικών γονιδίων και της χρήσης του κατάλληλου κοκτέιλ χημικών. Μια αρχική δημοσίευση έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, όμως δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ομότιμους ερευνητές. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει τη δημοσίευση της έρευνας σε ένα εγκεκριμένο επιστημονικό περιοδικό.
«Δεν είναι ξεκάθαρο,» είπε η Eriona Hysolli, επικεφαλής των βιολογικών επιστημών της εταιρείας. «Δεν ήταν άμεσα προφανές από την αρχή. Υπήρξαν πολλές καινοτομίες κατά τη διάρκεια της έρευνας».
Η Jeanne Loring, ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνών Scripps της Καλιφόρνιας, η οποία συνέβαλε στην ανάπτυξη ικανών βλαστοκυττάρων για τον βόρειο λευκό ρινόκερο, είπε ότι το συγκεκριμένο έργο ανέδειξε την επιμονή των ερευνητών που ασχολούνται με τους ελέφαντες. «Αυτός ο λόφος που έχουν να ανέβουν είναι εξαιρετικά απότομος,» προσέθεσε. «Οι προκλήσεις μεγαλώνουν όσο αυξάνεται το μέγεθος του ζώου».
Τελικά, η εταιρεία επιθυμεί να επεξεργαστεί γενετικά τον πυρήνα ενός βλαστοκυττάρου με γονίδια από μαμούθ και να τον εισάγει σε ένα ωάριο ελέφαντα. Από εκεί και πέρα, αν όλα πάνε βάσει σχεδίου – και το «αν» παραμένει τεράστιο – θα γονιμοποιήσουν το έμβρυο σε μια παρένθετη ελέφαντα και θα περιμένουν να γεννηθεί το μαμούθ.
Το ότι μπορούμε να το κάνουμε σημαίνει και ότι πρέπει να το κάνουμε;
Ο ζωολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Matthew Cobb, δήλωσε ότι όλα αυτά τα «αν» μπορεί να αποδειχθούν απροσπέλαστα. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα επεξεργασμένα χρωμοσώματα θα μπορούν να εισαχθούν με επιτυχία σε ένα κύτταρο ελέφαντα, ή ότι το έμβρυο που θα παραχθεί θα μπορεί να «σταθεί» στη μήτρα ενός υπαρκτού ζώου. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.