Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γαλλικό Πρακτορείο: Εν μέσω γερμανικών φόβων… συμμαχία Τούρκων μεταναστών ετοιμάζεται να κατέβει στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

      Δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρεται στην ετοιμότητα της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία να συμμετάσχει στις εκλογές του ...

     



Δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρεται στην ετοιμότητα της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία να συμμετάσχει στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ονομασία «Δημοκρατική Συμμαχία για τη Διαφορετικότητα και την Ανανέωση», η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 2023 και είναι γνωστή με το ακρωνύμιο DAVA, γράφει τουρκικό δημοσίευμα στην αραβική.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι Γερμανοί πολίτες τουρκικής καταγωγής σχημάτισαν συμμαχία για να συμμετάσχουν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο να ενισχύσουν τη φωνή της κοινότητάς τους, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα, αλλά η πρωτοβουλία τους προκαλεί ανησυχίες στο Βερολίνο, εν μέσω αμφιβολιών για τη σύνδεσή της με την Άγκυρα.

Αν και δεν έχει γίνει ακόμη επίσημα πολιτικό κόμμα, ο συνασπισμός Dava μπορεί να συμμετάσχει -ως ένωση- στις ευρωεκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την προσεχή 9η Ιουνίου, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.

Ο Φατίχ Ζινγκάλ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του, επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του κόμματος επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση και θέλει αποκλειστικά να καλύψει ένα «πολιτικό κενό» για τους Γερμανούς ξένης καταγωγής «που δεν αισθάνονται άνετα να ασκούν πολιτική, ειδικά στις τάξεις των παραδοσιακών κομμάτων».

Σχολιάζοντας τις αμφιβολίες που εγείρονται για τους δεσμούς αυτής της συμμαχίας με το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία, ο Ζινγκάλ (44 ετών), που εργάζεται ως δικηγόρος, είπε: «Δεν είμαστε παρακλάδι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και δεν είμαστε στρατιωτικός βραχίονα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Ο Ζινγκάλ, ο οποίος θα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας υποψηφίων του συνασπισμού στις ευρωεκλογές, έχει διατελέσει εδώ και καιρό εκπρόσωπος της Ένωσης των Διεθνών Δημοκρατών. Επιβεβαιώνει ότι δεν είναι πλέον υπεύθυνος για αυτό τώρα.

Ο Ζινγκάλ πιστεύει ότι το αναδυόμενο κόμμα είναι ικανό να κερδίσει τουλάχιστον μία από τις 96 έδρες της Γερμανίας στις εκλογές.

Ένας άλλος υποψήφιος για τη συμμαχία είναι ο γιατρός Αλί Ιχσάν Ουνλού, ο οποίος για χρόνια υπηρέτησε ως πρόεδρος του περιφερειακού κλάδου στην Κάτω Σαξονία της Τουρκικής Ισλαμικής Ένωσης (DITIB), που είναι η μεγαλύτερη ισλαμική οργάνωση στη Γερμανία και της οποίας οι ιμάμηδες εκπαιδεύονται από το θρησκευτικό κατεστημένο στην Άγκυρα.

Φόβοι και διαβεβαιώσεις

Ο γερμανικός Τύπος έχει αρχίσει να αποκαλεί την αναδυόμενη συμμαχία «κόμμα του Ερντογάν», το οποίο άλλα κόμματα βλέπουν με καχυποψία.

Ο Μαξ Λουξ, εκπρόσωπος του Κόμματος των Πρασίνων στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, είπε ότι «όλα τα ηγετικά στελέχη του συνασπισμού «Dava» συνδέονται επί του παρόντος ή έχουν προηγουμένως συνδεθεί με «οργανώσεις που συνδέονται με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, άμεσα ή έμμεσα».

Ο Λουξ είδε ότι ο συνασπισμός Dava είναι «ένας λύκος μεταμφιεσμένος σε δέρμα προβάτου. Για αυτόν, δεν υπάρχει στόχος για διαφορετικότητα και αντιρατσισμό εκτός από αυτή την κατεύθυνση», περιγράφοντάς τον ως «την τουρκική εκδοχή του κόμματος (Εναλλακτική για τη Γερμανία), σε σχέση με το ακροδεξιό κόμμα».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συντηρητικοί του συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σουλτς εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε μια νομική τροποποίηση που επέτρεπε τη διπλή υπηκοότητα σε απογόνους χωρών όπως η Τουρκία, επιτρέποντάς τους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές στη Γερμανία.

Ο βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Θόρστεν Φράι κατηγόρησε την τουρκική συμμαχία ότι είναι «μια νέα πύλη εισόδου για εξωτερική επιρροή στη γερμανική πολιτική».

Ο Φατίχ Ζινγκάλ επιβεβαιώνει ότι προηγουμένως ανήκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει ο νυν καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Λέει: «Στο παρελθόν, ειδικά όταν ήμουν παιδί, άκουγα συχνά ότι τα παιδιά των μεταναστών πρέπει να ασχολούνται περισσότερο με την πολιτική ζωή…και τώρα έχουμε δημιουργήσει την ομάδα μας».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία, Γκιοκάν Σοβόγλου, κάνει έκκληση για προσοχή στην προσέγγιση του θέματος. Αναφέρει ότι και άλλα κινήματα έκαναν παρόμοιες προσπάθειες, «αλλά δεν τα κατάφεραν, ούτε και το “κάλεσμα” (Dava) θα πετύχει».

Πιστεύει όμως ότι το ενδιαφέρον που προκάλεσε η συμμαχία δείχνει ότι πολλοί Γερμανοί ξένης καταγωγής «δεν αισθάνονται ότι τα παραδοσιακά κόμματα τους εκπροσωπούν».

Στη Γερμανία -τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση- κατοικεί η μεγαλύτερη κοινότητα ανθρώπων τουρκικής καταγωγής στον κόσμο, που υπολογίζεται σε περίπου 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η πλειοψηφία αυτών είναι απόγονοι εργαζομένων που ήρθαν στη Γερμανία τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 για να αντισταθμίσουν την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Περίπου οι μισοί από αυτούς έχουν μόνο τουρκικά διαβατήρια, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αποκλειστικά γερμανική υπηκοότητα. Ο Ερντογάν είναι ευρέως δημοφιλής στην κοινότητα της Γερμανίας.

Turkpress

The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.