Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο «Έλληνας» PHILOCTETES προσφέρεται από την Nexter στο Κατάρ (vid.)

   Μια εξελιγμένη έκδοση του τροχοφόρου (8×8) τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) VBCI, που χαρακτηρίζεται ως VBCI Mk. II, προσφέρει η γαλ...

  



Μια εξελιγμένη έκδοση του τροχοφόρου (8×8) τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) VBCI, που χαρακτηρίζεται ως VBCI Mk. II, προσφέρει η γαλλική Nexter, συνιστώσα εταιρία της KNDS, για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων του Κατάρ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση τύπου της Nexter, η προσφορά του VBCI Mk. II επιδιώκει να ανανεώσει τη σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις του Κατάρ στον τομέα των τεθωρακισμένων οχημάτων που έχει προϊστορία περίπου πέντε δεκαετιών με απαρχή το 1977, όταν το Κατάρ επέλεξε το άρμα μάχης AMX-30 (κατασκευής της Ateliers de construction d’Issy-les-Moulineaux με διακριτικό τίτλο AMX, στη συνέχεια GIAT και σήμερα Nexter).



Το VBCI Mk. II ενσωματώνει τα διδάγματα από την υπερδεκαετή χρήση του VBCI από τον Στρατό της Γαλλίας, όπου έχει επιδείξει εξαιρετικές επιδόσεις στη μάχη και μάλιστα έχει επιτύχει το απόλυτο στην προστασία της ζωής του πληρώματος και των επιβαινόντων, καθώς και τις εμπειρίες των πολυετών δοκιμών αξιολόγησης στο έδαφος του Κατάρ.

Το VBCI Mk. II, που είναι εξοπλισμένο με τον νέας σχεδίασης πύργο Τ40 στον οποίο έχουν ολοκληρωθεί πυροβόλο διαμετρήματος 40 χλστ. με πυρομαχικά τηλεσκοπικού κάλυκα (Cased Telescoped Ammunition) και διατρητική ικανότητα 140 χλστ. θωράκισης σε απόσταση 1.500 μέτρων, καθώς και το πέμπτης γενεάς, μεσαίου βεληνεκούς (150 μέτρα – 5 χλμ.) αντιαρματικό κατευθυνόμενο βλήμα Akeron MP (Akeron Moyenne Portée), έχει δυνατότητα προσβολής όλων των χερσαίων στόχων από πεζικό μέχρι και άρματα μάχης. Η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει επίσης δράσεις για την ανάπτυξη της βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης του εμιράτου σύμφωνα με τις προβλέψεις του οράματος 2023 για το Κατάρ.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνεται η δημιουργία τοπικής γραμμής συναρμολόγησης, συντήρησης και υποστήριξης και η εγχώρια παραγωγή ευρείας γκάμας πυρομαχικών. Υπενθυμίζεται, ότι η Nexter το 2021, κατά τη διάρκεια της πρώτης διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων DEFEA, είχε παρουσιάσει μία παρόμοια έκδοση του VBCI με την ονομασία PHILOCTETES («ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ») για την ικανοποίηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων του Ελληνικού Στρατού, πρωτίστως στο θέατρο επιχειρήσεων της αρχιπελαγικής χώρας. Όπως είχε γίνει τότε γνωστό, αμέσως μετά την έκθεση ο PHILOCTETES είχε παρουσιαστεί στον Ελληνικό Στρατό, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), στην Αυλώνα Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.