Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Λεπτοσπείρωση: Δύο θάνατοι και 45 κρούσματα από την κακοκαιρία Daniel

 Η Ελλάδα μετρά δυο νεκρούς από λεπτοσπείρωση εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel που έπληξε το φθινόπωρο του 2023 τη Θεσσαλία. Εξαιτίας της κακ...


 Η Ελλάδα μετρά δυο νεκρούς από λεπτοσπείρωση εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel που έπληξε το φθινόπωρο του 2023 τη Θεσσαλία.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel έχουν καταγραφεί και 45 κρούσματα λεπτοσπείρωσης. Η Leptospira, το βακτήριο που προκαλεί τη λεπτοσπείρωση, ευδοκιμεί σε υγρό περιβάλλον και επιβιώνει για αρκετές ημέρες μέσα σε υδάτινες συλλογές. Γι’αυτό το λόγο, η λεπτοσπείρωση αναμένεται να εμφανίζεται συχνότερα τα επόμενα χρόνια, καθώς οι καταιγίδες και οι πλημμύρες προβλέπεται να επιδεινωθούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα επλήγη στις αρχές Σεπτεμβρίου 2023 από τον μεσογειακό κυκλώνα “Daniel” και λίγες εβδομάδες αργότερα από την καταιγίδα “Elias”. Οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις πλημμύρισαν εκτεταμένες περιοχές στη Θεσσαλία συνολικού εμβαδού περί τα 860 km2.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 40.000 κάτοικοι επηρεάστηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες ευνοούν την εμφάνιση κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης καθώς τα βακτήρια αναδιανέμονται από την αναταραχή που προκαλεί η περίσσεια ορμητικού νερού και έτσι αυξάνεται η έκθεση του πληθυσμού.

Η Leptospira, ένα αρνητικό κατά Gram βακτήριο ευδοκιμεί σε υγρό περιβάλλον και έχει τη δυνατότητα επιβίωσης για αρκετές ημέρες μέσα σε υδάτινες συλλογές.

Στην πληγείσα περιοχή δημιουργήθηκε άμεσα ένα δίκτυο αυξημένης επιτήρησης των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης και έγκαιρης ανίχνευσης πιθανών συρροών με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ με το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) της Θεσσαλίας και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας και σε συνδυασμό με το υφιστάμενο σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης λοιμωδών νοσημάτων.

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των τοπικών μονάδων υγείας ενημερώθηκε για πιθανή έξαρση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, την κλινική εικόνα του νοσήματος και τη συστηνόμενη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Μεταξύ 5 Σεπτεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου 2023, 296 από τους ασθενείς που επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία της περιφέρειας Θεσσαλίας εκτιμήθηκαν με κλινική υποψία λεπτοσπείρωσης και οι 45 (15,3%) από αυτούς επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.