Η Τουρκία εξακολουθεί να παίζει το γνωστό παιχνίδι πιέσεων στο Αιγαίο, με σταθερή επιδίωξη, εδώ και μισό αιώνα, να εμποδίσει την εκμετάλλευσ...
Η Τουρκία εξακολουθεί να παίζει το γνωστό παιχνίδι πιέσεων στο Αιγαίο, με σταθερή επιδίωξη, εδώ και μισό αιώνα, να εμποδίσει την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από την Ελλάδα. Και δυστυχώς, ελέω πολιτικάντηδων, τα καταφέρνει, αφού ο Σκυλακάκης (πιστός στην οικογένεια επιβεβαίωσε πως στις αρχές του 2026 θα γίνουν οι πρώτες γεωτρήσεις στις δύο περιοχές της Κρήτης, όπου έχει επιβεβαιωθεί από τις σεισμικές έρευνες ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ανακαλυφθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής των ΕΛΠΕ, Ανδρέα Σιάμισιη, ο οποίος είχε αναφέρει ότι η επενδυτική απόφαση της κοινοπραξίας για τις γεωτρήσεις θα ληφθεί στο τέλος του επόμενου χρόνου.
Τα αποτελέσματα που παραδόθηκαν στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, δηλαδή δείχνουν στην κατεύθυνση πολύ υψηλών πιθανοτήτων για ανεύρεση εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ανάλογη αισιοδοξία επικρατούσε και όταν βγήκαν τα αποτελέσματα από τις σεισμικές έρευνες δύο διαστάσεων (2D), που μάλιστα τότε είχαν προκαλέσει εμφανή ενθουσιασμό στην ExxonMobil, με τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό να πιέζει ανοικτά την κυβέρνηση για επίσπευση των γεωτρήσεων και διαμηνύει, μάλιστα, ότι ανησυχούσε για το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν τουρκικές προκλήσεις και πιέσεις.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που είχε κάνει τον Φεβρουάριο του 2023 (στην «Καθημερινή») η Λουίζα Παπαγεωργίου, Public and Government Affairs Manager Cyprus & Greece της ExxonMobi, όπου τόνιζε ότι θεωρούσε ως πιο ρεαλιστικό σενάριο την πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης στις αρχές του 2025 (ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε δηλαδή ο Σκυλακάκης).
Η Τουρκία όχι μόνο παρακολουθεί στενά, αλλά κάνει συνεχώς κινήσεις «στενού μαρκαρίσματος» της Ελλάδας, με σκοπό να αποτρέψει ή να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τις έρευνες. Η προβολή διεκδικήσεων και η έντονη επιθετικότητα με απειλές πολέμου είναι μόνιμα στοιχεία της τουρκικής πολιτικής από το 1973, όταν ανακαλύφθηκε το πρώτο σημαντικό κοίτασμα στον Πρίνο.
Και η Αθήνα για να μην… κλιμακώσει τις εντάσεις, όπως λένε, δεν προχωράει γιατί κρίνει σκόπιμο να αποφευχθούν κινήσεις που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως προκλητικές από την Άγκυρα!
Η Τουρκία συντηρεί έντονη διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα για το Αιγαίο. Μάλιστα με δική της υπόδειξη η ελεγχόμενη κυβέρνηση της Τρίπολης ήγειρε δια της διπλωματικής οδού αμφισβητήσεις στα δικαιώματα της Ελλάδας για έρευνες στις περιοχές της Κρήτης, επικαλούμενη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Παράλληλα, το ερευνητικό σκάφους "Tübitak Marmara" έχει ανακοινωθεί ότι θα διεξάγει… επιστημονικές έρευνες από τις 17 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου στο ανατολικό Αιγαίο, κινούμενο κοντά στις ακτές της Τουρκίας. Και φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο αρχικά έδεσε σε σημείο στα βόρεια των Ιμίων!
Γι’ αυτό και δεν είναι απίθανο, κατά την πάγια τακτική της, η Τουρκία να στήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ώστε να επαναφέρει τις διεκδικήσεις της στο τραπέζι των συζητήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.