Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Έτσι σχεδιάζουν να πάμε σε συνδιοίκηση-συνδιαχείριση του Αιγαίου: Για χάρη της ειρήνης και της… κλιματικής αλλαγής!

 Τα θαλάσσια πάρκα που θέλει να δημιουργήσει η Ελλάδα, είχαν προκαλέσει αντιδράσεις της Τουρκίας με τον Χακάν Φιντάν μάλιστα να δηλώνει ότι ...


 Τα θαλάσσια πάρκα που θέλει να δημιουργήσει η Ελλάδα, είχαν προκαλέσει αντιδράσεις της Τουρκίας με τον Χακάν Φιντάν μάλιστα να δηλώνει ότι για την Άγκυρα το συγκεκριμένο θέμα «δεν είναι ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο».

Όλα αυτά φυσικά δείχνουν πως έχει μπει για τα καλά στο κόλπο η κλιματική αλλαγή, την οποία μάλιστα χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για τους δικούς τους σκοπούς. Έτσι έριξαν την πρόταση για κοινές περιοχές προστασίας στο Αιγαίο από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση!

Το Τουρκικό Ίδρυμα Θαλάσσιων Ερευνών πρότεινε τη δημιουργία 4 χωριστών υπεράκτιων προστατευόμενων περιοχών σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της TÜDAV, Δρ. Bayram Öztürk να σημειώνει ότι η Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει προστατευόμενες περιοχές ανοιχτής θάλασσας σε 4 περιοχές στο Αιγαίο Πέλαγος και ότι αυτές οι περιοχές είναι σημαντικές όσον αφορά τη βιοποικιλότητα.

Η TÜDAV, η οποία έχει πραγματοποιήσει διάφορες μελέτες για το οικοσύστημα στο Αιγαίο, ανέφερε στη γραπτή της δήλωση σχετικά με αυτές τις μελέτες ότι εργάζονται για την προστασία της θάλασσας, η οποία δέχεται πιέσεις από την κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση και τη ρύπανση. Πρότεινε τη δημιουργία 4 χωριστών «υπεράκτιων προστατευόμενων περιοχών» σε συνεργασία με την Ελλάδα!

Ο Öztürk είπε ότι το Αιγαίο Πέλαγος είναι σημαντικό για την Τουρκία από άποψη τουρισμού, αλιείας, στρατιωτικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης και ότι η βιοποικιλότητά του έχει επίσης μεγάλη σημασία.

Δηλώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί τη βιοποικιλότητα στο Αιγαίο, ο Öztürk συνέχισε ως εξής:

"Υπάρχει αύξηση της αλιείας, η ρύπανση της ξηράς είναι υψηλή. Επομένως, οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν για την προστασία του Αιγαίου. Για αυτό, υπάρχουν δύο πρωτόκολλα που υπογράφηκαν το 1998 και το 2000. Η Σύμβαση της Βαρκελώνης, η οποία περιλαμβάνει την προστασία της Μεσογείου, είναι η βασική σύμβαση συνεργασίας Υπάρχουν επίσης πρωτόκολλα για τη βιοποικιλότητα τόσο στην Τουρκία όσο και στην Τουρκία. Ελλάδα τους υπέγραψε. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεργαστούν· οι προσπάθειες της μιας πλευράς για τη διάσωση του Αιγαίου από μόνες τους δεν θα είναι επαρκείς».

Ο Öztürk δήλωσε ότι πρότειναν 4 ξεχωριστές υπεράκτιες προστατευόμενες περιοχές όπου οι δύο χώρες θα συνεργάζονταν και ότι παρόμοια συνεργασία εφαρμόστηκε μεταξύ Ιταλίας, Γαλλίας και Μονακό για την προστασία της Μεσογείου! Ότι τώρα η Τουρκία είναι ίδια με την Ιταλία, τη Γαλλία ή το Μονακό, είναι κάτι που πραγματικά μας ξεπερνάει!

Εκτίμησε ότι είναι απαραίτητο για τις δύο χώρες να συνεργαστούν στο Αιγαίο, που είναι μια μικρή θάλασσα και χρειάζεται προστασία! Ανέφερε ότι εάν η Ελλάδα θέλει να κηρύξει τις δικές της προστατευόμενες περιοχές, η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει την ίδια στάση και να ανακηρύξει τις δικές της προστατευόμενες περιοχές.

"Το ένα είναι στη Gökçeada Limni στο Βόρειο Αιγαίο, το άλλο είναι πίσω από τη Λέσβο στο κεντρικό Αιγαίο, ένα άλλο είναι απέναντι από την Κρήτη και ένα άλλο είναι κοντά στη χερσόνησο Datça. Οι περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο είναι όπου ζουν ξιφίες και αποτελούν τόπο αναπαραγωγής. Θα ήταν πολύ καλό αυτό να γινόταν με τη συνεργασία των δύο χωρών. θα έδινε ένα καλό παράδειγμα»!

Σχολιάζοντας ότι θα ήταν πολύ σωστό μια επιτροπή αποτελούμενη από κοινούς εμπειρογνώμονες να αρχίσει να εργάζεται με τη συνεργασία των δύο χωρών, ο Öztürk συνέχισε: «Προστασία της θάλασσας σημαίνει προστασία της Τουρκίας και προστασία των μελλοντικών γενεών. Διαφορετικά, το Αιγαίο θα είναι πιο μολυσμένοι, θα τρώμε λιγότερα ψάρια, δεν θα έχουμε αρκετά ψάρια για τις επόμενες γενιές»!

Καταλάβατε; Για τα ψάρια του Αιγαίου νοιάζονται οι γείτονες! Οι εξελίξεις τρέχουν και επιδιώκεται πολύ σύντομα να πάμε σε συνδιοίκηση και συνδιαχείριση του Αιγαίου αυτή τη φορά για χάρη της κλιματικής αλλαγής!


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.